Hide
Materiaalipankki
Yläkoululaisille

Uudet perusopetuksen opetussuunnitelmat painottavat entistä enemmän oppilaiden osallisuuteen kasvamista. Myös maailmankansalaisuuden kehittyminen on tärkeässä asemassa opetussuunnitelmissa. Mitä oppilaiden osallisuus koulutyössä merkitsee? Miten osallisuutta opitaan? Miten kehittyy maailmankansalaisuuteen liittyvä globaalin osallisuuden tunne?

Planin uusi artikkelikokoelma ”Osallistava koulu, aktiivinen maailmankansalaisuus” etsii vastauksia näihin kysymyksiin sekä teoreettisesta että käytännönläheisestä näkökulmasta.


Tutustu julkaisuun täältä.
Nopeatempoinen ja visuaalisesti näyttävä video kertoo tiiviisti ja ytimekkäästi, mistä lapsen oikeuksissa oikestaan on kyse. Video soveltuu parhaiten alakoulun yläluokilta eteenpäin. Videon näet täältä

Kirjanmerkit – käsikirja verkon vihapuheen torjumiseen ihmisoikeuskasvatuksen avulla -julkaisu on suunniteltu tukemaan Ei vihapuheelle -liikettä. Käsikirja auttaa opettajia ja muita kasvattajia käsittelemään vihapuheen ongelmaa niin virallisessa koulujärjestelmässä kuin sen ulkopuolellakin. Käsikirja on suunniteltu työskentelyyn 13–18-vuotiaiden kanssa, mutta harjoituksia voi muokata myös muille ikäryhmille ja erilaisille oppijoille sopiviksi.

Tämä on Afrikka yllättää lyhytdokumentteihin liittyvä tehtäväpaketti, mikä sisältää dokumentteihin liittyvää temaattista tietoa sekä valmiit tuntisuunnitelmat oppitunneille.

Maaliskuussa 2010 neljä suomalaisnuorta matkusti Planin Mitä?-verkoston edustajina Senegaliin. Matkalla kuvattiin lyhytdokumenttisarja 18-30-vuotiaiden senegalilaisten elämästä. Sarja pyrkii valottamaan Afrikan monimuotoista arkea stereotypioiden takana. Jokainen viidestä episodista tarjoaa uusia, yllättäviä ja ehkä hämmentäviäkin näkökulmia nuorten arkeen ja unelmiin. Pääosaan Afrikka yllättää -dokumenttisarjassa nousevatkin paikallisten nuorten tarinat.
Dokumenttisarja syntyi yhteistyössä Afrikan lapsityöläisten liikkeen (AMWCY) kanssa. Suomesta matkalla olivat mukana joensuulaiset Janne (21v.) ja Lauri (22v.) sekä helsinkiläiset Kaisa (25v.) ja Heikki (25v.). Dokumenttisarjan toteutus oli osa nuorten aikuisten Mitä?-verkoston toimintaa.

Tehtäväpakettiin liittyvät lyhytdokumentit löytyvät Planin globaalikoulun vimeo-sivustolta
Kompaktissa muodossa tietoa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta.
Eri-ikäisille sopivia toiminnallisia tehtäviä. Jokaisen tehtävän yhteydessä on erikseen mainittu ikäryhmä.
Kaikella on hintansa on opas, josta saa tietoa siitä, millä eri tavoin suomalaiset nuoret voivat käyttää oikeuksiaan vaikuttaa globaaleihin kehityskysymyksiin Euroopassa. Lähtökohtana oppaan painotukselle ovat olleet nuorten pohdinnat siitä, missä asioissa ja miten nuoret voivat vaikuttaa. Kulutuspäätösten tekemiseen nuoret tarvitsevat tietoa myös siitä, mitä vaikutuksia päätöksillä on. Plan Suomen lastenhallitus toteutti oppaan yhteistyössä Allianssin, Eurooppanuorten ja Nuorisovaltuustojen liiton kanssa. 
Plan haastoi Turpa auki! -kilpailussa keväällä 2007 lapset ja nuoret räppäämään omista oikeuksistaan. t-Ryhmän Oot liian nuori maailmaan on yksi kilpailun kolmesta voittajakappaleesta.
Plan haastoi Turpa auki! -kilpailussa keväällä 2007 lapset ja nuoret räppäämään omista oikeuksistaan. Miss TiLT:in Pienten puolella on yksi kilpailun kolmesta voittajakappaleesta.
Plan haastoi Turpa auki! -kilpailussa keväällä 2007 lapset ja nuoret räppäämään omista oikeuksistaan. Standun Turpa auki! on yksi kilpailun kolmesta voittajakappaleesta.
Tämä PDF on osa Turpa auki! Sanat on meidän oikeus -opetusmateriaalia. Opetusmateriaali tarjoaa mahdollisuuden tutustua lapsen oikeuksiin, rap-musiikkiin sekä omakohtaiseen sanoitusten kirjoittamiseen uudella ja mielenkiintoisella tavalla. Tästä ladattavasta PDF:stä on poistettu video- ja äänitiedostot. Koko opetusmateriaalipaketin voi tilata Planin toimistolta postituskulujen hinnalla.
Tehtäviä liittyen Lapset kriisien kuvissa -teemaan.
Asiantuntijoiden artikkeleita, joissa mediakasvatusta tarkastellaan sekä lastensuojelun että medialukutaidon näkökulmasta. Mukana myös moniin eri oppiaineisiin soveltuva tehtäväpaketti. Tarkoitettu pääasiassa yläkoulu- ja lukioikäisten parissa työskenteleville.
Oppaan tavoitteena on lisätä tietämystä lapsen oikeuksista ja kehitysmaiden lasten asemasta kriiseissä sekä kehittää nuorten media- ja kuvanlukutaitoja. Median ja taiteen kuvat kriiseissä elävistä lapsista kertovat heidän elämästään ja oikeuksistaan, mutta avaavat silmiä ihmisoikeuksille myös laajemmin. Erityisesti toisen asteen opettajille, museopedagogeille sekä muille nuorten parissa työskenteleville suunnattu julkaisu koostuu asiantuntijoiden artikkeleista, taiteen ja median kuvista sekä kattavasta tehtäväosiosta. Tehtävät soveltuvat muun muassa useiden eri aineiden opetukseen, museotyöskentelyyn, erilaisiin työpajoihin ja nuorisotyöhön.

Syksyllä 2006 valmistunut Planin, Jyväskylän yliopiston ja ulkoasiainministeriön teettämä ajatuksia herättävä tutkimus.
Työkalu hivin/aidsin käsittelyyn nuorten ja nuorten aikuisten kanssa. Esittelee tapoja hyödyntää mm. draamaa ja sarjakuvia tämän haastavan aiheen parissa. Kirjassa paljon taustatietoa sekä harjoituksia.
 
Materiaalipankki Keskustelu Jaetut Ryhmä Profiili
Täältä löydät kaikki Planin tarjoamat materiaalit opetuksen tueksi. Keskustelupalsta on vain kaikille tämän palvelun käyttäjille. Onko sinulla hyvää materiaalia opetuksen tueksi? Jaa se muillekin palvelun käyttäjille. Jokainen palvelun käyttäjä kuuluu oman koulunsa ryhmään. Ryhmät eivät näe toistensa sisältöjä. Profiilin avulla kerrot itsestäsi lisää muille käyttäjille tai vaihdat omia asetuksiasi.
© 2016 Plan - Lapsille - powered by Prewise Gimlet Challenge